Conferència de Monsenyor Jovan (Vranishkovski), Arquebisbe d’Ohrid i Metropolita de Skopije

10 de febrer. CONFERÈNCIA “CATOLICITAT i ETNOFILETISME”, per Monsenyor Jovan (Vranishkovski), Arquebisbe d’Ohrid i Metropolita de Skopije.

Organitzat per la Fundació Ortodòxia (Àrea Formació Teològica) Escola “Sant Gregorio *Palamás”, la conferència tingué lloc en l’aula de la Parròquia de la “Protecció de la Mare de Deu” Barcelona.

Les primeres paraules de Monsenyor Jovan van ser per agraïr la invitació que se li havia fet, per la possibilitat d’estar entre nosaltres: “Crec que puc aprendre en estar aquí, sobre el que vaig a exposar…” “Els problemes” entre les esglésies autocéfalas persistiran fins que no tornin als principis fonamentals… és necessari vèncer el Nacional-Filetisme (Etnofiletisme)…

2018-02-12-PHOTO-00000029 (2)De la seva conferència resaltem aquestes línies: “El desig de viure una vida en unió amb Crist implica un canvi voluntari en la manera de vida. La forma de vida natural encoratja i forma a un home per desenvolupar l’instint de supervivència. Amb un instint de supervivència tan desenvolupat, l’home sol estar disposat a sacrificar a tots per la seva pròpia supervivència. Per contra, la vida en el cos de l’església, sense ignorar l’instint de vida per a la supervivència, el judici desenvolupat instint de comunió, i que significa confiança, primer en Déu, i també en els membres del cos de l’Església. Confiar en Déu i en altres membres del cos de l’Església prepara al cristià per sacrificar-se pels altre…” Monsenyor *Jovan va fer referència a la lectura de l’Epístola als *Gálatas 3,26-29: “Tots, doncs, sou fills de Déu per la fe en Crist Jesús. Perquè quants en Crist heu estat batejats, us heu vestit de Crist. No hi ha ja jueu o grec, no hi ha servent o lliure, no hi ha home o dona, perquè tots sou de Crist…”