Conferència: “La lliçó espiritual de la revolució rusa”

“LA LLIÇÓ ESPIRITUAL DE LA REVOLUCIÓ RUSSA”. Amb aquest títol, l’Arxiprest Pavel Velikanov, professor de l’Acadèmia de Teologia del Patriarcat de Moscou, va impartir una conferència, dins del marc de la Setmana d’Oració per la unitat dels cristians, convidat per la comunitat de Sant Egidio.

Les seves paraules van transmetre de forma molt pedagògica una lliçó molt viva que va mantenir l’interès, fins al final, a les persones assistents a l’acte. A través de preguntes formulades va entrar en casos concrets amb l’interès de comunicar als assistents, el desig de conèixer la Santa Rússia, que al segle XX trastocaria el cor del poble rus, quan en lloc de les esglésies que van destruir, van construir centres de cultura i Rússia es va convertir en comunista.
En aquestes línies aportem una breu introducció de la seva conferència:
En la *Lavra de Sant Sergio de hdr*Radonez es va fer una exposició de fotografia, realitzada per un fotògraf de gran renom. Sant Sergi va ser el fundador d’aquest gran monestir i ell mateix va unir els diferents estats de Rússia. Els comunistes van voler destruir aquest centre espiritual.
Les fotos exposades eren analògiques, (que difereixen de les fotos digitals). Quan prenem una foto analògica pot fer una ampliació nítida d’1 x 2,5 m. En ampliar les fotografies podia veure’s al detall aquells fets que van fer canviar el curs de la història de Rússia. Jo mateix vaig visitar aquesta exposició, comenta el professor Pavel Velikanov.
Així en les fotografies podia veure’s com destruïen les campanes, com els obrers colpejaven fins a destruir-les. Veient les cares de les persones que ho destruïen tot, vaig sortir d’aquesta exposició molt desconcertat. Quan vaig veure les cares alegres i felices radiants de felicitat, quan van tirar les icones que tenien. Aquestes persones creien que s’estaven alliberant.
Com va poder ocórrer aquest canvi, després de 900 anys de creença? Si volem donar una resposta  això resulta realment difícil.
Si observem la història, veurem que uns fets mostren la tragèdia: entre l’any 1917 i el 1940, en menys de trenta anys va passar el següent: en 1917 havien 67.000 esglésies i en el 1940 havien 500; l’any 1917 havien 66.000 sacerdots i en el 1940 menys de 400; 64 bisbes en 1917 i 4 bisbes en 1940.
Què va ocórrer a Rússia en aquest període? … en temps de Stalin, anaven  afusellar a unes persones i el que signava la llista dels noms dels afectats, tenia una germana que estava en la llista i era monja…. I ens preguntem contra qui es feia la persecució?…