ACTES CELEBRATS EN LA FESTIVITAT “PROTECCIÓ DE LA MARE DE DÉU”

bogorodica_017,8 i 9 d’ octubre de 2016.

El divendres 7 d’octubre després de l’Ofici de Vespres, s’inaugurà el Curs de Teologia que, la Fundació Ortodòxia, dins de l’Àrea de Formació Teològica, Escola “Sant Gregori Palamàs” presentà l’ Arxiprest Joan. Aquest nou Curs tractarà sobre “Dogmàtica II”. Assistí a l’acte sacerdots i persones vingudes d’arreu i en representació del Departament d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Lola López, (en primer terme), juntament amb el P. Serge Pescay de Fa (Occitània) i el P. Pablo Brandao de Lisboa, que el diumenge rebria l’ordre del diaconat. L’ Arxiprest Joan, en la seva introducció, parlà dels estudiants del C2016_10_9_4_conferenciaentre, Sud Amèrica que s’han afegit i s’han inscrit al Curs de Teologia On line, els quals depenen de Monsenyor Amphilojie, Metropolita de Montenegro i del Litoral i de la Diòcesis de Centre América i dels estudiants de Portugal.

 

 

 

2016_10_9_3_conferencia    En la seva conferència l’ Arxiprest Joan digué: “Viure amb “Consciència Dogmàtica”, aixoplugat dins del Dogma, no vol dir la seva aprehensió en tota la seva dimensió transcendental, significa participar dels aspecte o dels atributs de la seva Gràcia i Misericòrdia. Es tracta com diu la Tradició Ortodoxa de veure in-visiblement, d’escoltar in-escoltant, viure sense viure, participar in- participablement. Aquesta ascesi, pràctica espiritual ortodoxa, fonamentada entorn a la seva “Consciència Dogmàtica” o sigui la vida, l’experiència de la creació intel.ligent, s’esdevé per la unió de les dues Voluntats i dues Energies, la de la Divinitat Increada i la Humanitat Creada”.

El dia següent, el dissabte dia 8 d’octubre, després de la Pregària del Matí i Benedicció dels estudiants, el Dr. Pere Fullana Puigserver impartí la conferència sobre “La llarga i difícil configurac2016_10_9_6_conferencianteió de la primitiva comunitat cristina balear i sobre el cas dels bisbes i màrtirs, Elies, Macari i Opili.” En la seva introducció, el Sr. Pere Fullana parlà de la seva amistat amb l’ hieromonjo Miquel de l’Església Ortodoxa “Arcàngel San Miquel”, de Palma. El P. Miquel sempre li va mostrar el seu interès de conèixer els primers temps del cristianisme en les illes, ja que la documentació és pràcticament nul.la, però aquest li va cridar molt l’atenció que en la Catedral Catòlica de Palma en un monument recentment col.locat consta tota la successió dels bisbes que han existit en la seva història i el més antic s’anomena Elies que va ser màrtir en el s. IV. D’aquest bisbe, malgrat les absències de l’època en transcripcions escrites, la Tradició ens diu que: “Juntament amb quatre-cents seixanta-sis màrtirs i confessors de la fe, fou víctima de la persecució dels vàndals a Àfrica. Eren bisbes, preveres o diaques, als quals s’associaren una multitud de fidels d’aquells pobles. El rei arrià Hunneric, per odi a la veritat catòlica, manà que fossin desterrats a un desert espantós; a la fi, sofriren diversos turments i assoliren el martiri. Elies era bisbe de Mallorca i morí amb els seus germans en l’episcopat Macari, bisbe de Menorca i Opili, bisbe d’Eivissa. Se’n commemora la festa dia 13 d’octubre (recentment instaurada), i en el Martirologi romà consta el 4 de novembre.”

En el seu desenvolupament el Sr. Pere Fullana com doctor en Història, i llicenciat en Història Eclesiàstica, va ser molt curós en donar el seu coneixement vast i ampli per la seva experiència, i com Direc2016_10_9_7_conferenciantetor de l’Arxiu Capitular de Mallorca, obrí la possibilitat d’investigació sobre el tema que, des de la Ortodòxia afavoreix el camí a la iconografia inexistent, pel fet de tenir uns mínims detalls del que fou el primer bisbe i màrtir de la illa. D’aquesta exposició, s’obrí l’escletxa per la Església Ortodoxa de Palma d’aprofundir i testimoniar l’existència d’aquests sants màrtirs.

Al final de la conferencia, en agraïment per la seva presència i aportació, se li entregà un díptic del Crist i la Mare de Déu, vingut de Trebinje, Bòsnia, en ocasió d’un viatge de l’ Arxiprest Joan, en motiu d’un Congrés de Teologia, organitzat per Monsenyor Gregori.

CELEBRACIONS

El mateix dissabte es celebraren les Vespres de la Protecció de la Mare de Déu i hagué la Presentació al Temple de la segona filla del diaca Igor d’Alacant i la seva Sra., acompanyats de la seva filla Maria.

ORDENACIONS

2016_10_9_3_conferenciaEl diumenge 9 d’octubre el Bisbe Kiril, vingut de Cetinje, (Montenegro) de la diòcesi del Metropolita Amphilojie, presidí la Divina Litúrgia, ja que el bisbe Luka, per raons de salut no va poder venir. Durant la cerimònia s’entregà la sotana al Sr. Ilias (Albion Land), de Granada per a la seva iniciació al servei de l’església, i a continuació hi hagueren les següents ordenacions:

Hipodiaca: El monjo i lector German de la Parròquia de “San Juan Crisóstomo” de la Coruña, sent el rector el P. Dámaso.

Diaca: El Sr. Pablo Brandao va rebre el diaconat per a la missió de la nova parròquia a Lisboa. El ja P. Diaca Pablo vingué acompanyat de la seva Sra. Emili i de quatre persones més.