15 novembre 2013: Conferència de Maria Ignatieva: “Els anacoretes del Caucas”

Maria Ignatieva, membre de la nostra parròquia de Barcelona, va pronunciar una conferència sobre la història dels anacoretes del Caucas, en el marc de les conferències trimestrals que tenen lloc en la parròquia a càrrec de persones convidades a tal fi.
Maria Ignatieva, va estudiar periodisme i filologia a la universitat Lomosov de Moscou. Ha publicat diversos llibres de poesia en rus i una antologia de poesia russa en edició bilingüe rus-castellà Actualment és professora de rus.
L’existència d’anacoretes en el Caucas s’inicia d’una manera significativa en 1875 amb l’arribada a aquestes muntanyes d’una part important d’una comunitat monàstica provinent del Montse Athos (Grècia), d’origen rus. Aquesta migració va donar lloc a la fundació d’un gran monestir i també a l’establiment de monjos vivint com anacoretes. Aquest moviment va tenir una gran repercussió a Rússia.
En 1913 determinades discussions teològiques (l’onomatodoxia) van provocar una condemna per part del Sínode rus que va comportar que gran part dels monjos fossin obligats a abandonar la regió.

Més tard, amb la Revolució russa s’inicià un llarg procés de persecucions que delmà de manera important la vida monacal i anacorètica, però no va aconseguir acabar amb ella. Amb la desaparició de la Unió Soviètica, tota la zona va recobrar la seva vida normal.

A part de l’esdevenir històric, Maria va descriure l’ambient, el clima espiritual en el qual vivien aquests monjos i monges anacoretes, il·lustrant-ho amb alguns exemples significatius.

Es pot trobar el text de la conferència en l’apartat Biblioteques / Conferencies d’aquesta web.