IN MEMORIAM: Mgr. Atanasije Jevtić (4 de març 2021)

Vladica Atanasije

Vàrem fer la primera coneixença amb Mgr. Atanasije, ara farà un grapat d’anys, en ocasió d’una conversa mantinguda amb Mgr.Lavrentjie, en una habitació del Moulin de  Senlis, Montgeron,  prop de París. El tema era greu, pel que feia al futur de la Comunitat de Barcelona, gràcies a Déu poc temps desprès, coincidint amb la data de Santa Eulalia, tot s’arrengà positivament. En aquella primera reunió, ell era encara prevere, però ja la seva reputació de remarcable teòleg i d’escriptor rellevant en llengua sèrbia, el precedia, en boca de tothom. Sempre hem estat segurs que la seva escolta als nostres problemes i el seu consell posterior a Mgr. Laurentije foren determinants per obrir-nos la porta vers la plenitud de comunió amb el Patriarcat de Sèrbia.
Temps desprès vàrem coincidir i convidats a concelebrar amb ell en diferents ocasions a París, Brucel·les, Himelstur, Tolouse, Barcelona, amb altres jerarques, entre ells Mgr. Amphilojie, Mgr. Lavrentjie, Mgr. Ioan, Mgr.Ignatjie, Mgr. Màxim, Mgr. Luka…

Vladica Atanasije i arx. Joan
Vladica Atanasije i Arx. Joan

Les dues darreres vegades en que vàrem coincidir va ésser a Trebinje, en el seu monestir, on sojornàrem uns dies, i on es va desviure per explicar-nos la història del lloc, i a compartir la pregària, els aliments i la sobretaula. Les seves darreres paraules a l’acomiadar-nos i abraçar-nos varen ésser: “Sou un home honest !”. Varen ésser un bàlsam i una benedicció, tal com les va adreçar, i tal com varen ésser rebudes. Va ésser una experiència de filio-paternitat. Ens trobaríem un cop més a la mateixa ciutat, en ocasió del Congrés de Teologia que es celebra cada any, convidats per Mgr. Gregorie, bisbe titular del lloc. Allí compartírem taula amb un màrtir vivent, Mgr.Iovan de Macedònia.

Els darrers temps  la seva salut es va malmetre força, a causa d’una caiguda, però el seu vigor i força espiritual han restat intactes fins l’últim alè.

En ocasió dels preparatius de l’elecció del nou Patriarca, va indisposar-se a causa de la pandèmia, Déu el reclamà al seu costat, junt amb el Patriarca Ireneu i del Metropolita Amphilojie, que l’han precedit en el mateix camí. Tres torxes de la Ortodòxia,  ens enllumenen ara des del Cel, per les seves obres aquí a la terra. Que Déu els hi concedeixi el repòs etern, particularment,  si més no, en el seu trànsit, a Mgr.Atanasije, el nostre bisbe, pare i amic.

Memòria Eterna !!!

Arx.Joan