Mgr. Amphiloquie, In Memoriam

Msr. Amfilojiie a Barcelona, 2016

Vàrem coincidir i poder conèixer a Mgr. Amphiloquie en  ocasió de la festa de la Fraternitat Abba Justin , al Molí de Senlís a Montgeron, prop de París, ja fa un grapat d’anys. Veritablement per la comunitat ortodoxa sèrbia de París era un esdeveniment important, degut a les circumstàncies locals de la comunitat  i també per les noticies que arribaven de la vella Iugoslàvia en relació a les relacions Església-Estat.

Recordem la seva alta figura, al bell mig de l’era del Molí , al capvespre, envoltat de tota la comunitat, arribada de diferents indrets europeus , escoltant amatents les poesies èpiques que ell recitava tot acompanyant-les amb  un instrument tradicional de corda.

Ens va acollir junt amb altres jerarques presents de forma amistosa i paternal, convidant-nos a participar a l’endemà a la Divina Litúrgia i als posteriors àgapes comunitaris, prometent-nos de visitar-nos a casa nostra en data apropiada.

El vàrem retrobar mesos mes tard a Himëlstur, (Alemania), invitats per Mgr. Laurentije, on renovà la seva intenció de visitar-nos.

Certament, temps desprès arribà a Barcelona, junt amb Mgr. Luka i Mgr. Athanasie, essent rebuts a la Generalitat i al Parlament de Catalunya, a la vegada presidint els Oficis, a la Parròquia de la Protecció de la Mare de Déu a Barcelona. Recordem la conferència que va dictar-nos en torn de la Llum Increada, i la teologia de Sant Gregori Palamas, de la qual n’era un especialista, havent fet docència a Atenes i al Institut de Teologia Ortodoxa Sant Serge a París durant un cert temps, apart de la seva activitat acadèmica a Belgrad.

Va venir a Barcelona altres vegades , visità les nostres parròquies de Girona, sempre amb un esperit obert i d’ajuda per les nostres necessitats, invitant-nos a visitar-lo a la seva Seu, a Montenegro. Fent realitat aquesta invitació, el visitarem primerament en el Monestir de Sant Basili d’Ostrog, on rebérem una hospitalitat per part dels monjos veritablement excepcional, i on de forma inesperada, a la tímida demanda per part nostre de venerar les relíquies de Sant Basili, àdhuc la de obtenir una petita relíquia del Sant; al capvespre vàrem ésser convocats de forma inesperada i solemne a l’església del Monestir, on el metropolita a peu d’altar ens va fer donació d’un Omophorio del Sant, relíquies del mateix i del seu diaca anònim, del pastor màrtir, Stanco, del també màrtir Pere, d’entre d’altres. Pel mateix Monestir va ésser un esdeveniment inesperat, no massa usual.

Ofici de la Slava de Santa Eulàlia, 2016

Sense entrar en detalls del que ha representat Mgr. Amphilohije per l’Església Ortodoxa, pels seus fidels, pel seu país, no podem deixar pel que ens pertoca, de donar gràcies d’haver-lo conegut, participat de la seva companyia i escalf pastoral, donar testimoni si més no, de la seva vàlua com a persona i com a pastor, altrament reconeguda en diversos àmbits culturals i eclesiàstics.

Demanem a Déu, nostre Senyor , que el rebi  a braços oberts, que perdoni les seves faltes, i que li concedeixi la pau i el repòs etern a prop d’Ell.

                                            Memòria Eterna !!

                     Planils, 31/10/20                         
                                                                                            Arx. Joan