7/6/2020, Barcelona: Festa de la Pentecosta. Homilia

PENTECOSTA
Festa de la Santíssima Trinitat
Davallament de l’Esperit Sant damunt dels Apòstols

Pin on Pentecost
Fets 2, 1-11
Joan 7, 37-52, 8,12

Que la Gràcia del Nostre Senyor Jesucrist, l’Amor del Pare i la Comunió de l’Esperit Sant sigui amb tots nosaltres!

Podem llegir en l’Evangeli de Sant Joan 14,26: “Però l’Intercessor, l’Esperit Sant que el Pare enviarà en Nom meu, us ensenyarà totes les coses i us farà recordar tot el que se us ha dit”.

Cinquanta dies després de la seva gloriosa Resurrecció, estant els deixebles i la Mare de Déu, plegats en oració en el cenacle, l’Esperit davallà damunt d’ells, tal com Jesucrist els hi havia promès.  La plenitud de les Energies Divines els embolcallà i de pobres pescadors, plens d’Esperit Sant, es van llençar a predicar la Bona Nova: que Crist havia ressuscitat!.

Deu dies abans de la Pentecosta, el Crist havia ascendit al Cel, davant de tots ells i els hi havia promès que estaria amb ells fins la consumació dels temps. Estaven tristos, i orfes de la presència del seu Mestre, però junts i plegats.

Tots nosaltres hem estat tristos per l’absència de poder participar a la Divina Litúrgia, de forma com és habitual, però el dia de la Pentecosta, ja s’albira que d’aquí a poc tornarà a ésser possible. Crist no ens ha abandonat i continuarà estant-hi fins el final dels temps.

El Pare ens envia l’Esperit Sant en el seu Nom, per santificar-nos i fer-nos un sol Cos del qual Ell n’és el sol Cap.

Avui es una Gran Festa, donem gràcies pels bens preuats que hem rebut. La segona Pasqua, la Pasqua Florida la celebrem aquest any amb l’esperança de poder restablir les coses, segons la nostra tradició, amb la seguretat de que Crist és amb nosaltres. 

Donem gràcies per guardar-nos la salut i tinguem un record i una pregària pels que Ell ha decidit cridar entorn seu, en el Cel.

El nostre Déu, el Déu Gran que fa meravelles, diu: que Ell restablirà les coses i les persones, segons la seva voluntat i, tots nosaltres sortirem de l’ensurt amb l’experiència que permetrà redreçar,  si cal, les nostres vides, vers una perfecta comunió. L’Esperit Sant acomplirà en nosaltres el que l’Encarnació va començar.

No podem deixar escapar la reflexió que els esdeveniments recents, la malaltia, la por, el desconcert, han produït en aquest temps, als nostres amics i família. Potser, fruit d’aquesta reflexió, en la nostra vida hi haurà que ordenar certes coses i conductes.

La nostra vida està ordenada vers un altre Vida, no està adreçada a la vida per la vida, un sense sentit, absurd, i sovint practicat. Som fills de Déu i hereus del Regne, comportem-nos com a tals, i amb l’experiència de fragilitat que hem viscut, cerquem la fortalesa de la Vida en Crist.

Esperem que,  ben aviat puguem abraçar-nos els uns amb els altres i seguir poder lloar a la Santa Trinitat, a la Mare de Déu i a tots els Sants.

Que Crist, nostre Senyor, us beneeixi i ompli de gràcia espiritual, segons Ell convingui per una millor salut espiritual de tots nosaltres.

Us desitjo una Gran i Santa Festa de Pentecosta, sota l’aixopluc de l’Esperit Sant.

Arxipreste Joan