15/23 maig 2012: Assemblea bisbes Església Ortodoxa de Sèrbia

L’Assemblea dels bisbes de l’Església Ortodoxa sèrbia ha tingut la seva reunió ordinària a Belgrad del 15 al 23 de maig 2012, en els locals de la Patriarquia. Tots els bisbes diocesans de l’Església ortodoxa sèrbia han format part dels treballs de l’Assemblea a excepció de Msr. Joan, arquebisbe d’ Ohrid i metropolita de Skoplje, i de Msr. Crisòstom, bisbe de Bihac-Petrovac. L’Assemblea dels bisbes ha començat els seus treballs per la concelebració de la santa Litúrgia episcopal en la catedral del sant Arcàngel Miguel de Belgrad, presidida pel patriarca de Sèrbia Irinej, (…) Després de la santa litúrgia, al principi de la primera reunió, el seu president, el Patriarca, dirigint-se a l’Assemblea, ha mencionat algunes de les qüestions actuals de la vida i de la missió de l’Església en la nostra època, que és la de les grans proves en cada un de nosaltres i en el món sencer, però que és també un temps d’esperança i de possibilitat per a la renovació espiritual.

En el curs de la reunió l’Assemblea d’aquest any, la litúrgia ha estat concelebrada solemnement una segona vegada a saber, el 19 de maig, en ocasió de la festa del trasllat de les relíquies de sant Sava(…) La vida litúrgica i espiritual de l’Església s’ha enriquit també pel fet que l’Assemblea ha afegit al santoral de l’Església ortodoxa dos sants hieromàrtirs i quaranta escolars màrtirs que van morir el 1688 a Momišići (Podgorica , Montenegro). El dia de llur commemoració litúrgica i de llur festa ha estat fixada el dia de la memòria dels Quaranta màrtirs de Sebasta en Àsia Menor. El Sant Sínode informarà oficialment a les Esglésies ortodoxes locals a fi que elles puguin introduir els noms d’aquests sants en llurs llibres i calendaris litúrgics.


L’Assemblea també ha decidit que la memòria de sant Nicodem, arquebisbe de Pec, serà a partir d’ara el 12/25 maig, en comptes com fins ara el 11/24.

L’Assemblea ha confirmat la voluntat de la Nostra Església local de celebrar dignament l’any pròxim, tan per oficis com de manifestacions espirituals i culturals, l’important jubileu del cristianisme i de la cultura –el 1700è aniversari de l’edicte de Milà del sant emperador Constantí (313-2013)- aquest document concernint a la llibertat de fe i de consciència té una significació de primer ordre, que guarda tota la seva actualitat, no només pel seu aspecte històric, sinó també existencial. El jubileu serà celebrat en totes les diòcesis de l’Església ortodoxa sèrbia, però la celebració principal serà a Nis, la ciutat natal de l’emperador Constantí i a Belgrad. Tots els patriarques ortodoxos i els altres primats de les Esglésies ortodoxes seran invitats a participar a la commemoració d’aquest aniversari, així com altres personalitats notables de l’ortodòxia mundial (jerarques, teòlegs, artistes…), delegacions d’alt prestigi de les Esglésies heterodoxes, institucions i organitzacions cristianes i inter- cristianes, així com les comunitats religioses monoteistes, i també representants de les ciències, de les arts i de la cultura, així com personalitats reconegudes de la vida pública nacional i estrangera. Tots els preparatius i el mateix programa de la commemoració seran coordinats per un Consell que es constituirà en temps oportú Mosaic amb Constantí dedicant la basílica, Sta.Sofia pel Sant Sínode de l’Església ortodoxa sèrbia.

En el mateix esperit i en la mateixa direcció, l’Assemblea ha confirmat novament la seva ferma posició, segons la qual es precís intensificar, aprofundir i enriquir teològicament el procés desenvolupat fins el present de preparació del Sant i Gran Concili de l’Església ortodoxa, i també convocar novament una conferència preconciliar, o més d’una si és necessari. En un futur pròxim i apropiat, convindrà convocar aquest Concili general, amb un sentit de responsabilitat i, naturalment, en la fidelitat als principis inspirats de funcionament dels Concilis ecumènics i dels grans Concilis locals de l’Església.

(…) L’Assemblea ha expressat aquesta vegada els seus profunds pesars i protesta contra la violació dels drets humans i de les llibertats religioses dels fidels de l’Arquebisbat d’ Ohrid en l’antiga república iugoslava de Macedonia, que ha trobat el seu apogeu en la persecució i arrest il•legal de persones innocents. Aquestes persecucions i aquests actes de violència es multipliquen, fins el punt que l’arquebisbe d’ Ohrid i metropolita de Skpje, Msr. Joan, ha estat empresonat per sisena vegada, per acusacions premeditades. L’arquebisbe ha estat novament condemnat a 10 anys de presó per proclamar la veritat de Déu. Més trist i lamentable encara és el fet que tot això es produeix per petició de l’organització cismàtica privilegiada en aquest país , que es designa com “Església ortodoxa macedoniana”. La seva jerarquia celebra públicament i malignament, sense cap mena d’ escrúpol, en referència a la persecució jurídic -policial de la sola Església canònica i reconeguda de Macedònia, i més particularment, de l’empresonament del seu primat. Mostra fins a quin punt l’importen poc les veritats elementals i els principis ètics de la fe cristiana, sense parlar del caràcter sant de la unitat de l ’Església. En lloc de reflexionar sobre totes les protestes i crides que li han adreçat fins ara els Ortodoxos i les altres Esglésies cristianes en el món, així com les crítiques formulades per les institucions i organitzacions internacionals en raó de l’enganxament de la política i d’una magistratura corrompuda, així com la violació continua dels drets humans i de les llibertats religioses en llur país, les autoritats de la República de Macedònia, malauradament, no fan més que expandir el temor a la vista de l’Església, sense precedent en el món contemporani.

Altres qüestions varen ser tractades… Finalment, l’Assemblea apel•la a tots a la vida i l’activitat per la fe, l’esperança i la caritat, perquè Déu és amor.

Redactat pel bisbe Irinej de Backa, portaveu de l’Assemblea dels Bisbes de l’Església ortodoxa sèrbia. Font: www.orthodoxie.com

(Traduit per Maria Rosa Ocaña, Parròquia de Sant Joan Planils/Girona)