Arxiprest Stavrophor JOAN, Vicari General per España i Portugal, fundador

30 Aniversari 1988-2018 amb el Patriarcat de Sèrbia

14 FEBRER 1988. UNA DATA PER RECORDAR

Parlar de l’Ortodòxia al nostre país, quan era gairebé inexistent és parlar de la dècada dels anys setanta. Parlar de l’Ortodòxia en aquell temps era mirar l’entorn i no trobar indicis de testimoniatges propers. Podríem parlar que l’existència de l’Ortodòxia estava germinant en el cor d’uns joves que se sentien interpel·lats en el seu fur interior per una recerca sincera que els guiava a les arrels del cristianisme, on es trobava finalment la TradicióJUNY 2018 de l’Església Ortodoxa, malgrat la “llunyania geogràfica” que es trobava més enllà dels Pirineus.

Eren temps que no afavorien l’encontre, però la llavor estava sembrada i, a través de l’oració sempre present, dels contactes i coneixements que s’anaven adquirint, a poc a poc, s’anava marcant el rumb, que finalment va arribar a port, en el moment en què el Sínode de l’Església Ortodoxa Sèrbia va voler a bé, i gràcies a Déu, donar la benedicció canònica a aquesta comunitat que va néixer a Catalunya.

El 14 de febrer de 1988 es va signar l’Acta de Recepció. Una data per recordar i no oblidar, perquè a partir d’aquí s’havia culminat un peregrinar que havia durat setze anys i marcaria amb els disset anys l’inici d’una nova singladura.

A partir d’aquí un nou període comença i que encara segueix… veurem com a través d’aquests trenta anys l’Església creix amb nous membres, amb noves parròquies i sense cap distinció de nacionalitats i procedències que ha configurat un mosaic divers i unit per la  Koinonia i el Kerigma apostòlic.

Els inicis estan marcats per dues persones que van ser els fundadors d’aquesta Església (1972), parlem del Sr. Guy Lhotel Pivardier i Joan García Casanovas. El Sr. Guy Lhotel va rebre ordres sacerdotals. Més tard va marxar a un altre país, seguint un altre camí. Joan García va rebre també les ordres sacerdotals i a ell li va recaure la responsabilitat de ser Vicari General per a Espanya i Portugal, de l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia. Més tard s’afegirien nous servidors per a l’altar.

JUNY 2018 3JUNY 2018 4

Joan Garcia va fer la carrera de Nàutica especialitat Enginyeria i va estar navegant en la Companyia Transmediterrània com a oficial de la Marina Mercant. Va deixar la seva carrera professional i va buscar treball en terra, va contreure matrimoni i les seves inquietuds espirituals el van portar a connectar amb el món de l’Ortodòxia.

Va cursar estudis en els Instituts Superiors de TeJUNY 2018 5ologia Saint-Denys, Saint Serge de París i en la Facultat de Teologia de Barcelona. Actualment coordina l’Escola de Teologia Ortodoxa “Sant Gregori *Palamàs” i és docent convidat a la Universitat Pompeu Fabra, Universitat Catòlica de Múrcia i Universitat de Girona. És President del GTER, “Grup de Treball Estable de les Religions”. Com a Vicari General coordina totes les parròquies existents a Espanya i Portugal.

                              Arxiprest Joan en la Facultad de Teologia de BelgradJUNY 2018 6

JUNY 2018 1                         Arxiprest Joan en l’ Institut Ortodox “Saint Serge” de París