Sa Excel.lència Monsenyor Lavrentije Trifunović, Bisbe de Šabac

30 Aniversari 1988-2018 amb el Patriarcat de Sèrbia

Sa Excel.lència Monsenyor Lavrentije Trifunović, Bisbe de Šabac

L’any 1988, després de cinc anys d’monsenyor LAVRENTIJEespera canònica, finalment el Sínode del Patriarcat de Sèrbia, a través del Bisbe Lavrentije, va acollir a l’Església Ortodoxa “Protecció de la Mare de Déu” que estava inscrita en el Registre del Ministeri de l’Interior, amb la denominació de “Església Ortodoxa Espanyola”, ja que abastava la jurisdicció de tota la Península.
Ell va ser el Bisbe que va visitar per aquell temps la Parròquia de Barcelona. Malgrat la seva curta estada, no va deixar de connectar amb la comunitat i un menjar a casa del Rev. P. Jaume i de la seva esposa, la popadía Julia, va reunir a tots els fidels que van assistir a la mateixa, mdedesprés de celebrar els actes litúrgics a l’església. Es respirava una gran alegria per tots els esdeveniments tan esperats que donaven fi a un gran període d’espera incerta. Per fi l’Església tenia la benedicció del nou Bisbe.
Quan ell va marxar, les persones que van anar a acompanyar-ho a l’estació de tren no van oblidar mai el seu semblant trist i preocupat… els núvols negres de la guerra eren a punt de descarregar tota la seva càrrega… el temps a venir seria excessivament terrible i dolorós i ell ja intuïa en el seu cor el sofriment.

Visita maig 2004. Obras completes de Sant Nicolau de Jitcha i Ohrid.
Ell per aquell temps es trobava en HimDSCN8214elstur (Alemanya) i des de l’Editorial que el regentava dins de la pròpia seu episcopal, imprimia quantitat de llibres que, al seu país Sèrbia, en temps de comunisme havien estat prohibits. Així el va imprimir tota l’obra literària de Sant Nicolau de Jitcha i de Ohrid.
Les fotos corresponen a una visita que es va fer a la seu del Bisbe Lavrentije en Sabac, Sèrbia, el maig de 2004. L’alegria de la trobada va ser gran i ens va regalar totes les obres editades de Sant Nicolau que, actualment es troben en la Parròquia de la Protecció de la Mare de Déu
SOKO GRAD, de Barcelona.

Després de la visita a la seu episcopal de Sabac, per indicació del bisbe Lavrentije es va visitar el preciós enclavament de Soko Grad.

El Monestir està situat al peu de l’antiga fortalesa de Soko Grad, avui en ruïnes, a 15 km. de Ljubovija. Va ser fundat a iniciativa del Bisbe Lavrentije. L’Església va ser construïda entre 1991 i 1994 en un estil arquitectònic influenciat per l’escola moravDSCN8262iana de la Sèrbia medieval.
En el recinte del monestir es troba també un museu, i un edifici important, la “Casa de Nikolaj Vélimirovitch” que pot rebre unes 200 persones. Després del 2001, el monestir acull el moviment “Moba”, que es destina als joves serbis de la diàspora. L’objectiu del moviment és d’aprendre la llengua sèrbia i familiaritzar-los amb el país dels seus avantpassats.
El monestir està dedicat a Sant Nicolau de Jitcha i Ohrid.

DSCN8286

Des d’aquestes línies DSCN8206 (2)volem fer arribar al Bisbe Lavrentije el nostre gran respecte i tot el nostre afecte cap a la seva persona.  Ell sempre ens ha acollit amb bondat i generositat. Que Déu el beneeixi!